Istoricul Parohiei Uniunea Voluntarilor
Biserica Parohiei „UNIUNEA VOLUNTARILOR” cu hramurile: „Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” este situată în Bd. Tudor Vladimirescu nr. 33, în mijlocul oraşului Voluntari, suburbană la nord-estul Bucureştiului, între cele două şosele principale Afumaţi şi Ştefăneşti. Oraşul Voluntari a luat fiinţă în anul 1950, prin împărţirea administrativă din acel an. Până atunci ţinea de oraşul Colentina sub numele de „Cartierul Voluntari”. Numele comunei înfiinţate era „Cetatea Voluntărească”, după numele celui mai vechi cartier: „Cetatea Voluntărească”, înfiinţat în anul 1930 prin împroprietărirea cu locuri de casă a unor foşti voluntari ardeleni, bănăţeni, macedoneni etc. din războiul din 1916-1918. De împroprietărirea foştilor voluntari s-a ocupat societatea „UNIUNEA FOŞTILOR VOLUNTARI” cu sediul în Bucureşti. În planul iniţial era prevăzută construcţia unei „Cetăţi Voluntăreşti” cu case tip. În plan s-a repartizat loc pentru o „CATEDRALĂ A FOŞTILOR VOLUNTARI” ce avea să fie ridicată în viitor.
În anul 1941 a fost numit la Parohia Andronache Preotul Leonida Popovici care a obţinut înfiinţarea Parohiei „UNIUNEA VOLUNTARILOR”, în urma cereri Societăţii „UNIUNEA FOŞTILOR VOLUNTARI”.
Până la construirea unei catedrale s-a amenajat o capelă într-un local care aparţinea cooperativei locale. Preotul Leonida Popovici a trecut în învăţământ, astfel că au urmat o serie de preoţi suplinitori la capelă: Mihai Ioniţă, Andronescu, Petre Cristea etc.
La data de 1 iulie 1943 a fost transferat prin concurs, de la parohia Antoneşti, jud. Teleorman, preotul Aurelian Bălteanu numit paroh.
Capela nefiind corespunzătoare unui locaş de cult, până la construirea unei biserici monumentale, s-a trecut la transformarea capelei în Biserică. I s-a refăcut acoperişul, i s-au făcut turla, bolta, braţele laterale, prestolul de mozaic, etc. Fiind vorba de o lucrare provizorie, nu s-au dărâmat zidurile vechi, care fiind construite în goluri, şi fără temelie din beton, n-au permis o înălţare a zidurilor, astfel că Biserica este o construcţie nu prea solidă. Deoarece zidurile sunt construite în stil goluri, necorespunzătoare pentru nici un fel de pictură, pereţi Biserici au fost îmbrăcaţi cu picturi executate pe lemn sau tablă.
În anul 1947 s-a cumpărat un clopot de 700 Kg. şi s-a construit o clopotniţă din lemn. Cu această ocazie s-a sfinţit Biserica de P.S. Arhiereu VENIAMIN POCITAN, Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor.
În anul 1978, datorită numărului tot mai mare de credincioşi, la parohie este numit ca preot coslujitor preotul Enache Mihai.
În anul 1983 prin pensionarea preotului paroh Bălteanu Aurelian este numit prin concurs, ca preot paroh, preotul Zamfir Vasile de la parohia „Odaia Vlădichii”, Jud. Călăraşi. Timpul a trecut şi visul locuitorilor Cetăţii Voluntăreşti de a avea o catedrală monumentală nu s-a realizat. Biserica avea 4 metri lăţime şi 12 metri lungime.
În anul 1985 Preotul Paroh Zamfir Vasile a demarat construcţia unei Biserici monumentale, dar datorită autorităţilor locale, în special a primarului „comunist”, lucrările sunt sistate şi materialele deja procurate sunt confiscate.
În anul 1987 prin numirea altui primar în comuna Voluntari începe reconstrucţia Biserici pe temelia celei vechi. Ca şi în „Legenda Meşterului Manole”, ziua se dărâmau zidurile vechi şi noaptea se ridicau altele noi. Lucrările se termină în 1990 Biserica fiind lungită cu 8 metri.
În anul 1990 Preotul II Enache Mihai se desprinde cu tot cu sector din parohia Uniunea Voluntarilor formând parohia Eroilor.
Tot în anul 1990 datorită râvnei preotului paroh Zamfir Vasile se înfiinţează un nou cimitir parohial în suprafaţă de 3 ha. Cimitirul este în totalitate împrejmuit cu plăci de beton, aleile sunt pavate şi mormintele frumos aliniate.
În anul 1999 la intrarea în cimitir s-a construit o clopotniţă. În 2002 în incinta cimitirului s-a construit o capelă mortuoară, iar în 2007 aceasta este pictată.
În anul 1993 Biserica este lungită cu încă 12 metri , având în prezent 32 metri lungime şi 4 metri lăţime. Biserica a fost dotată cu instalaţie de încălzire, iar pereţi au fost pictaţi în frescă. Toate lucrările au fost suportate de enoriaşi parohiei sub îndrumarea Preotului Paroh Vasile Zamfir. Pictura a fost executată în două etape de Fodor Cristina şi Bonea Marian.
La data de 3 Mai 1994 Sfânta Biserică este Târnosită de un sobor de preoţi în frunte cu Prea Fericitul Părinte TEOCTIST Patriarhul Biserici Ortodoxe Române. Cu acest prilej PREOTULUI PAROH ZAMFIR VASILE îi este conferită „CRUCEA PATRIARHALĂ”.
Datorită numărului tot mai mare de credincioşi în anul 2003 se deschide un nou post de preot, post ocupat de preotul Zamfir Marius, venit prin transfer de la Parohia Tamadau Mare. Tot în 2003 se construieşte şi o casa parohială, în curtea Sfintei Biserici.
Între anii 2004-2006 Biserica este împodobită cu odoare noi: policandre, iconostase, sfeşnice, străni, candele şi icoane noi, aduse din Grecia, şi pe jos este pus parchet laminat. În anul 2007 se construieşte o frumoasă clopotniţă înaltă de 12,5 metri şi mai sunt cumpărate două clopote de 200 respectiv 130 kilograme şi instalaţie automată de tras clopotele.
Începând cu data de 1 octombrie 2021, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, comunitatea credincioșilor din Parohia Uniunea Voluntarilor are un nou preot paroh, fiind numit în această calitate Preacucernicul Părinte Alexandru Palcău. Instalarea sa a avut loc pe data de 10 octombrie.
La data de 01 septembrie 2022, a fost numit în premieră pentru orașul Voluntari, în postul înființat de diacon, Preacucernicul părinte Manole Marian-Ion.
Binecuvintează Doamne şi Sfinţeşte pe cei ce iubesc frumuseţea şi buna cuviinţă a Bisericii Tale!